easyworx logo
  1. nieuwsnieuws
  2. 5 tips-voor-het-opstellen-van-een-vacaturetekst

5 tips voor het opstellen van een vacaturetekst

werkgever

Gepubliceerd op 1/15/2020

91% van de vacatureteksten scoort een onvoldoende. En dat terwijl de vacaturetekst nog steeds het meest gebruikte middel is in de arbeidscommunicatie. Wil jij wel een voldoende scoren? Check dan deze vijf tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst! 

Tip 1: Kies de juiste functienaam

Het kiezen van de juiste functienaam is cruciaal. Neem daarom ook niet zomaar de functietitel vanuit het functieprofiel over, maar bedenk goed op welke functienaam jouw droomkandidaat zoekt.

Tip 2: Besteed voldoende aandacht aan de functie-inhoud

De helft van de beroepsbevolking geeft aan dat de functie-inhoud erg belangrijk is bij het afwegen van de vacature. Geef dus duidelijk aan wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat de verantwoordelijkheden zijn.

Tip 3: Benoem altijd de werksfeer

Kandidaten willen weten wáár ze komen te werken. Wat je organisatie doet is interessant, maar hoe is het om bij jou organisatie werken? Werksfeer staat al jarenlang op de tweede plek bij de Nederlandse beroepsbevolking als belangrijkste pullfactor bij de keuze voor een baan.

Let op: voorkom holle termen als leuk, informeel, betrokken en collegiaal. Kandidaten vinden het veel interessanter om aan de hand van voorbeelden te weten waarom het zo leuk is om bij jouw organisatie te werken.

Tip 4: Doorbreek het salaristaboe

Wist je dat 20% van de werkzoekenden afhaakt als er informatie ontbreekt over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden? Een goed salaris is én blijft volgens onderzoek de belangrijkste drijfveer voor 56% van de Nederlandse beroepsbevolking. Als je jouw doelgroep in deze competitieve arbeidsmarkt wilt bereiken, doorbreek dan het salaristaboe en geef aan wat jouw kandidaat gaat verdienen.

Tip 5: Stop met de ellenlange eisenlijsten

Wist je dat 48% van de sollicitanten afhaakt bij het zien van een onrealistische eisenlijst? Daarom is het verstandig om alleen te vragen naar de zaken die een sollicitant echt moet meebrengen om de vacature te vullen. Als je opsomming gebruikt in je vacaturetekst, let dan op de volgende punten:

  • Na vijf bullets verzwakt de aandacht van de lezer. Na zeven bullets is de aandacht weg. Dat betekent dat alles na de zevende bullet overbodig is.

  • De tekst achter het eerste opsommingsteken krijgt de meeste aandacht. Daarnaast wordt het laatste punt in de opsomming beter bekeken dan het voorlaatste punt.

Het schrijven van een vacature is als het goed is nu een stuk makkelijker. Heb je na het toepassen van deze tips nog steeds problemen met vinden van personeel? Neem dan contact met ons op.