easyworx logo
  1. nieuwsnieuws
  2. wab proof-backoffice-uitbesteden

WAB-proof je backoffice uitbesteden? Hier moet je op letten.

intermediair

Gepubliceerd op 2/5/2020

Veel intermediairs kiezen ervoor om (een deel van) hun backoffice uit te besteden. Omdat dit een belangrijk onderdeel is van het bedrijf wil je dat dit goed gebeurt. Met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wordt verondersteld dat het op de oude manier uitbesteden van je backoffice als payroll wordt aangemerkt. Waar moet je op letten als je samenwerkt met een backoffice dienstverlener? We vroegen het onze bedrijfsjuristen.

Hoe raakt de WAB backoffice dienstverlening? Backoffice dienstverlening kan door de WAB onder de payrolldefinitie vallen. Dit is omdat de backoffice dienstverlener juridisch werkgever is en vaak geen rol heeft in het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Met de komst van de WAB moet de juridisch werkgever een rol hebben gespeeld in de werving en selectie van de medewerker. Daarnaast mag de werknemer niet exclusief ter beschikking worden gesteld. Meestal heeft de backoffice dienstverlener geen actieve rol gespeeld in het allocatieve proces en bovendien is er nu vaak wél sprake van exclusiviteit. Om te kunnen blijven uitzenden, moet er dus iets in de manier van samenwerken wijzigen.

Hoe gaan backoffice dienstverleners met deze wetswijziging om? We zien binnen de branche uiteenlopende reacties; van partijen die aangeven dat ze niets gaan veranderen tot partijen die een volledig nieuwe dienstverlening hebben ontwikkeld. Daarbij speelt de meerderheid van aanbieders niet geheel open kaart, waardoor het lastig is om deze vraag te beantwoorden.

Waar moet ik als intermediair op letten als ik mijn backoffice wil uitbesteden?

1.   Juridisch werkgeverschap: als intermediair ben je belast met werving en selectie. In de plaats van het juridisch werkgeverschap uit te besteden aan de backoffice dienstverlener, dien je zelf de juridisch werkgever te zijn. Het uitbesteden van de bijbehorende administratieve “rompslomp” is dan nog gewoon mogelijk. Samenwerkingsvormen waarbij de dienstverlener zelf (enkel) juridisch werkgever is, zijn juridisch gezien minder sterk.

2.    Non-exclusiviteit: er zijn partijen die stellen dat het voldoende is om de exclusiviteitsclausule uit de arbeidsovereenkomst te halen. Volgens de WAB is payroll immers het niet hebben van de allocatie functie én het exclusief ter beschikking stellen. Om te voldoen aan non-exclusiviteit is echter meer nodig dan slechts een bepaling uit de arbeidsovereenkomst schrappen. Er is een reële kans dat deze werkwijze alsnog zal worden aangemerkt als payroll.

3.   Werving en selectie: deze taak wil je als intermediair juist niet uitbesteden. Oplossingen waarbij de backoffice dienstverlener mee gaat helpen in de werving, om zo toch als juridisch werkgever te kunnen blijven optreden, kunnen worden aangemerkt als een schijnconstructie. De backoffice dienstverlener dient in dat geval immers daadwerkelijk werknemers te werven en voor de werknemer dient het vanaf het begin duidelijk te zijn dat de backoffice dienstverlener de wervende partij is.  

Omdat er nog geen jurisprudentie is, en de wetgeving op sommige punten nog onduidelijkheden bevat, is er op korte termijn geen reden tot paniek. Blijf echter altijd kritisch op de geboden oplossing en maak een keuze op basis van bovenstaande aandachtspunten.

Easyoffice van easyworx biedt WAB-proof backoffice dienstverlening voor alle soorten intermediairs. Van starter tot grote speler. Door de jarenlange ervaring van zusterlabel payroll select weten we precies wat intermediairs nodig hebben. Ons team van specialisten staat voor je klaar om de zorg voor jouw mensen uit handen te nemen. Zorgvuldig en efficiënt.